Kosten Fysiotherapie

Heb je last van een lichamelijke klacht en wil je hiervoor graag naar de fysio? Dat kan natuurlijk altijd! Het is belangrijk dat je van te voren goed nagaat of de kosten fysiotherapie die gemaakt worden tijdens de afspraken, ook vergoed worden bij je verzekeraar. Dit zodat je niet plotseling voor hoge kosten komt te staan.

In sommige gevallen worden alle afspraken bij een basisverzekering vergoed, maar dat is dus niet altijd zo. In de meeste gevallen hoor je hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

De regels zijn behoorlijk ingewikkeld en daarom is het ten zeerste aan te raden om contact op te nemen met je eigen verzekeraar om dit duidelijk te maken.

Wanneer wel vergoed?

Om het alvast wat duidelijker te maken, is er in sommige gevallen sprake van vergoeding.
Hiervoor hoef je dus geen extra of aanvullende verzekering voor af te sluiten.
Dit zijn de regels voor de basisverzekeringen.

  • Wanneer je een chronische aandoening hebt, krijg je alle behandelingen vanaf de 21e behandeling vergoed. Je betaald dus de eerste 20 behandelingen zelf. 
  • Kinderen/jongeren tot 18 jaar. Hierbij worden altijd de eerste 9 behandelingen vergoed. In overleg met je zorgverzekeraar kun je meerdere behandelingen vergoed krijgen.
  • Kinderen/jongeren tot 18 jaar worden alle behandelingen vergoed bij aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen staan.
  • Bij Artrose aan knie of heup krijg je 1 keer de eerste 12 behandelingen in 12 maanden vergoed.
  • Bij urineverlies krijg je éénmalig 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.
  • Bij COPD krijg je, afhankelijk van de ziektelast, 70 behandelingen per jaar vergoed.
  • Fysiotherapie bij ziekenhuisopnamen wordt ook vergoed.

 

LET OP! Wanneer je behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. Zul je ten alle tijde je eigen risico betalen. Bij een aanvullende verzekering is dat niet zo.

Wanneer niet vergoed?

Fysiotherapeuten werken altijd met verzekeraars op basis van contracten. Dat wil niet zeggen dat wanneer je verzekerd bent, altijd recht hebt op vergoedingen. Heb je een basisverzekering zonder aanvullende verzekering? Dan heb je geen recht op vergoedingen. Mits bovenstaande genoemde gevallen. 

Het is verstandig om je verzekering om te zetten, wanneer je denkt het volgende jaar meer kans te hebben op een ongeval of ziekte waarbij fysiotherapie nodig is. Wanneer je behandelingen zelf moet betalen, kun je rekenen op €35 – €45 per behandeling. Bij bepaalde manuele therapie of kinderfysiotherapie kan dit duurder zijn.

30

minuten

€35

een behandeling is ongeveer 30 min Zitting fysio behandeling

50

minuten

€45

Intake en onderzoek na screening