Triggerpoints

Er zijn specifieke punten in het lichaam die pijn kunnen veroorzaken. Deze worden ‘spierknopen’ of wel triggerpoints genoemd. Deze pijn is vaak op te wekken/te triggeren door op een specifieke drukpunt te drukken. Ook kan het zijn dat de pijn de gehele dag door aanwezig is zonder op de plek te duwen.
Kenmerkend bij een triggerpoint is: het geeft niet alleen pijn op die plek maar ook uitstralingspijn naar omliggende gebied(en), ook wel myofasciale pijn genoemd.  Deze pijn is vaak zeurend van aard en voelt vaak stijf aan.

Hoe ontstaan ze?

Lichamelijke overbelasting

  • Verkeerde houding
  • Lichamelijke kenmerken (bekkenscheefstand, beenlengteverschil, platvoeten)
  • Hypermobiel: vergrote mobiliteit in gewrichten kan meer spierspanning geven
  • Ergonomie: bijvoorbeeld achter een te laag bureau zitten
  • Trauma: na een ongeluk
  • Voeding: tekort aan vitamines, teveel aan ijzer, teveel koffie.

 

Psychologische oorzaken

  • Druk die je op jezelf uitoefent door: perfectionisme, geen nee kunnen zeggen, moeite met grenzen aangeven, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, moeilijk dingen kunnen loslaten, piekeren etc.
  • Emotioneel: niet goed omgaan met emoties die je vervolgens uit balans brengen.

Wat gebeurt er dan in het lichaam?

Er ontstaat een verharde streng in de spiervezels. Deze verharding zorgt ervoor dat de spier in dit gebied aangespannen blijft. Er ontstaat dus een verdikking en de afvalstoffen worden niet afgevoerd. De spier krijgt te weinig voeding en zuurstof. Het lichaam geeft vervolgens een specifieke pijn ‘signaal’ 

Wat kunnen wij doen?

Door de triggerpoints maneel te behandelen met massage, rekken en oefeningen kunnen de klachten na een aantal behandelingen flink verminderen of geheel doen verdwijnen. Eventueel kan ook dry-needling worden toegepast. 

Wat kun jij zelf doen?

Belangrijk is ook om de mogelijk oorzaak op te sporen zoals hierboven staan benoemd. Dit is iets wat je direct zelf kunt beinvloeden en preventief werkt.

Een goede tip van ons:

Plan op tijd je afspraak in, zodat je zeker terecht kan bij onze Fysiotherapeut